Een stoeptegel die tegelijkertijd energie opwekt? Hiervoor heeft Platio de Solar Stoeptegel ontwikkeld. Deze Solar stoeptegel die Beng-Solar aanbiedt, is een nieuwe bron van duurzame energie, ontwikkeld als alternatief voor zonneparken en windparken. De kunststof elementen zijn voorzien van een zonnepaneel met toplaag (R13!). De energie die de Solar stoeptegel opbrengt zal gebruikt worden om omliggende gebouwen, woningen, openbare ruimten, straatverlichting en signalering van stroom te voorzien. De nieuwste stap op het gebied van zonne-energie!

Het stedelijk gebied staat gedurende de hele dag bloot aan instraling van de zon. Door gebruik te maken van de Platio Solar zonnetegel, kan nu ook het trottoir als oppervlakte gebruikt worden om zonne-energie mee op te wekken. De elementen waar de zonnepanelen zijn ingebouwd, zijn gemaakt van gerecycled kunststof. De elementen kunnen modulair worden doorverbonden door de sponningen en uitsparingen in het element. De elektrische bedrading is ingebouwd in de elementen en dus niet zichtbaar.

De Platio Solar stoeptegels bieden een esthetisch en ruimtebesparend hernieuwbaar energiesysteem door hoogwaardige zonnecellen te integreren in aantrekkelijke stoeptegels van gerecycled kunststof. De elektriciteit die wordt opgewekt door middel van de zonnetegels kan worden opgeslagen, in het net worden gevoed en gebruikt worden om nabij gelegen gebouwen van energie te voorzien. Ook kunnen deze energie leveren aan openbare plaatsen (openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, andere energie verbruikende units).

In tegenstelling tot andere in-bestrating geïntegreerde technologieën voor hernieuwbare energie, zijn de Platio Solar stoeptegels eenvoudig te installeren en te onderhouden, omdat het geen speciale fundering vereist.

Download Brochure

 

Slipbestendigheid

We kunnen verschillende soorten antislip bescherming bieden op basis van de behoefte van de klant. Het is mogelijk om verschillende geribbelde vormen en patronen te maken, die uitglijden op basis van in elkaar grijpende vormen voorkomen. Als een alternatief kan aluminiumoxide op het oppervlak worden aangebracht en ingebrand, wat een langdurige slipbescherming kan bieden. Wanneer de eerder genoemde twee methoden niet haalbaar zijn, kan een speciaal transparant hydrofoob polymeer op het glas worden aangebracht, waardoor een hydrofobe laag wordt gevormd. Dit voorkomt een waterfilm tussen de schoenzool of autoband, wat resulteert in een slipvrij oppervlak.

Vandalisme bestendig

De slijtlaag is van gehard glas. De druksterkte van dit glas is erg hoog: >10.000 N/cm2. De slagweerstand is 200 N/m2, genoeg om alle dagelijkste stress te weerstaan. Indien het glas toch breekt blijft het uit één stuk bestaan en blijft het geschikt om over te lopen. Vanwege het specifieke breuk patroon kan het geen verwondingen veroorzaken.

Onderhoud

In normale gevallen vereisen de units geen speciaal onderhoud, alleen reinigen met water als het oppervlak vuil wordt of als er veel ondoorzichtig materiaal op het oppervlak terechtkomt dat de zonnepanelen blokkeert. In het geval van schade aan een eenheid, kunnen de deksels eenvoudig worden vervangen met speciaal gereedschap.

Anti-diefstal

De Platio Solar stoeptegels zijn gekoppeld met houders, die het niet alleen gemakkelijker maken om ze neer te leggen, maar ook verhinderen dat de eenheden omhoog komen. De deksels kunnen op de eenheden worden vervangen, hiervoor is echter speciaal gereedschap nodig, waarmee grote kracht op een specifiek punt moet worden uitgeoefend; dus in de praktijk kan niemand zonder gereedschap het opheffen.

Nu op het Amsterdam Sloterdijk station een volledig autonoom informatiebord, met behulp van de Platio Solar zonnestoeptegels. Voor dit informatiebord zijn op de grond 8 zonnestoeptegels geplaatst. De zonnestoeptegels zijn afzonderlijk goed voor een vermogen van 22 Wp. Totaal is dit infobord dus volledig autonoom door het installeren van 176 Wp.

Wilt u meer informatie over de solar stoeptegels of heeft u andere gerelateerde vragen? neem dan nu contact met ons op!

Neem contact op