Zonnetegels – zonnevoetpad Groningen Kolenkade

 

Groningen opende het eerste zonnevoetpad in Nederland. Het duurzame voetpad, dat onderdeel is van het Europese project MAKING-CITY, is gemaakt van PLATIO zonnetegels van 35 bij 35 centimeter en heeft een oppervlakte van 400 vierkante meter. Het pad wekt ongeveer 53.000 kWh stroom per jaar op, wat bijdraagt aan de ambitie van de Groningse gemeente om in 2035 CO2-neutraal te zijn. De opgewekte stroom wordt middels een tweetal verdeelkasten inclusief micro omvormers geleverd aan het kantoor van de gemeente aan het Harm Buiterplein om het gebouw verder te verduurzamen. Het zonnevoetpad is dubbel duurzaam omdat de zonnetegels zijn gemaakt van gerecycled plastic en er dubbel gebruik van de ruimte wordt gemaakt.

BENGsolar plaatste 2.544 PLATIO PV-zonnetegels aan de Kolenkade. De Kolenkade is de plek in de stad Groningen waar vroeger de kolen werden gelost. Om de weg te effenen naar een groenere toekomst werd gekozen om juist deze plek te voorzien van zonnetegels. De verdeelkasten werden voorzien van de micro omvormers, de groepenkast en een GPRS-systeem voor monitoring van het behaalde resultaat.
Zonnetegels_Solar paver_Solar stoeptegels_BENGsolar_PLATIO

Specificaties

  • Het systeem is gevoegd met WS smartsand deep black. Een voeg dat droog ingeveegd wordt en na bevochtiging een flexibele voeg vormt en de stabiliteit van de Solar Stoeptegels bevorderd
  • Middels 4G monitoring wordt de installatie nauwlettend in de gaten gehouden. De opbrengst voldoet ruimschoots aan de verwachtingen.
  • De energie wordt vervoert naar het stadskantoor van de gemeente Groningen middels een grondkabel die onder het kanaal door gaat.
  • Het systeem heeft een Scope12 certificaat

Meer informatie?

Heb je een vraag? We helpen je graag verder. Stuur ons een bericht via het contactformulier en we komen binnen 24 uur bij je terug.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.