How it is made

BENGsolar in de praktijk

Bij de verduurzaming van een monumentaal pand in Arnhem heeft BENGsolar de voorgevel volledig voorzien van gehard vacuümglas.

De uitvoerder van het project – Achterberg Schilders – stipt hierbij een aantal belangrijke aspecten van vacuümglas aan. Zo noemt de uitvoerder de goede isolatiewaarde (U=0,4), de hanteerbaarheid en het lichte gewicht van het glas. Het plaatsen van dit glas geschied op dezelfde wijze als traditioneel isolatieglas.

Wat vacuümglas uitermate geschikt maakt voor de renovatiemarkt is dat dit glas zeer dun is. Met een dikte van slechts 8,3 mm past het vrijwel altijd in de bestaande kozijnen en hoeven deze niet te worden vervangen.

Ook de bewoners merken een groot verschil met het traditionele dubbel glas. De beweegreden voor de overstap naar vacuümglas was de verbeterde isolatiewaarde, maar ook zijn zij erg te spreken over het toegenomen wooncomfort. Zo voelen ze geen ’tocht’ en worden geluiden van buiten gedempt.

Het gele project heeft slechts 2 dagen in beslag genomen. Plaatsing van het glas wordt uit handen genomen door het landelijke BENGsolar dealernetwerk.

De productie van BENGsolar

De LandVac productielijn heeft een lengte van 400 meter en produceert jaarlijks 120.000 vierkante meter aan vacuümglas.

Het productieproces van vacuümglas bestaat uit een aantal stappen:

  1. “Glass cutting”, hierbij wordt het glas automatisch op maat gesneden. Het grootste formaat dat kan worden vervaardigd is 1.750 x 3.000 mm (BENGsolar-pro).
  2. Kantbewerking / polijsten, dit is het proces waarbij de scherpen kanten van de randen worden verwijderd. Hierdoor ontstaat een mooi gladde randafwerking. Deze stap is noodzakelijk om het glas in een later stadium te kunnen harden.
  3. Alvorens het glas verder verwerkt kan worden, is het noodzakelijk dat dit glas volledig wordt gereinigd (“washing process”).
  4. Hier worden de de gaten geboord in het glas. Deze gaten zijn noodzakelijk om het glas in een later stadium te kunnen vacumeren.
  5. Na het boren van het glas kan er – optioneel – worden besloten om dit glas te laten printen / bedrukken. Dit gebeurd in een clean room.
  6. Een van de belangrijkste stappen in het productieproces van BENGsolar is het harden van het glas. Door glas te harden is het vijf keer sterker dan gewoon enkel of dubbel glas. Bij een glasbreuk of inslag versplintert het glas in hele kleine deeltjes zonder scherpe randen. BENGsolar is het enige geharde vacuüm isolatieglas ter wereld!
  7. Tot slot komt het glas aan in het vacuüm proces. Hierbij wordt het glas nogmaals gereinigd, worden de afstand houders toegevoegd, de panelen samengevoegd, de randen afgewerkt en alle vrije lucht verwijderd. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een vacuüm dat verantwoordelijk is voor de extreem goede isolatiewaarde (U=0,4).

Breuktest gehard vacuümglas

BENGsolar is het enige geharde vacuüm isolatieglas ter wereld!

Het harden van glas kent diverse voordelen:

  • Het glas is tot vijfmaal sterker dan normaal enkel of dubbelglas van een gelijke dikte.
  • Als het glas breekt, versplintert het in kleine deeltjes zonder scherpe randen. Hierdoor is het letselveilig, worden snijwonden voorkomen en is het officieel veiligheidsglas.
  • Thermische breuk is volledig uitgesloten.

Met de “ball drop test” wordt de mechanische sterkte van het glas getest.

Certificaten

Video 4

Invullen…