BENGsolar_Indebuurt_Gorningen_Kolenkade_Zonnetegels

BENGsolar zonnetegels – In de buurt

Bekijk artikel

In de Buurt

In het Groningse Europapark is iets heel bijzonders geopend: het eerste Nederlandse ‘zonnevoetpad’. Het zonnevoetpad bestaan uit speciale zonnetegels die gemaakt zijn uit restafval. Maar wat deze tegels écht bijzonder maakt, is dat ze stroom opwekken!

Het pad van 400 vierkante meter is officieel geopend door wethouder Philip Broeksma. Met 2544 zonnetegels wekt het duurzame voetpad ongeveer 53.000 kWh stroom per jaar op. Van een plek waar vroeger kolen gebracht werden voor energie, wordt nu duurzame energie opgewekt aan de Kolenkade.

Dubbel duurzaam

“Dit zonnevoetpad draagt bij aan de ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Het is dubbel duurzaam, want de zonnetegels zijn gemaakt van gerecycled plastic”, vertelt de wethouder. “En er wordt dubbel gebruik gemaakt van de ruimte: het zonnevoetpad wekt stroom op, terwijl er gewoon over gelopen kan worden.”

De opgewekte stroom wordt geleverd aan het kantoor van de gemeente aan het Harm Buiterplein, waarmee het gebouw verder verduurzaamd wordt. Groningen is één van de twee voorbeeldsteden in Europa op het gebied van slimme toepassingen in de energietransitie.

Samen meer energie opwekken dan verbruiken

Groningen is samen het Finse Oulu aangewezen als Lighthouse City. Beide steden doen momenteel ervaring op met zogenoemde Positive Energy Districts (PED), de huizen en gebouwen binnen zo’n gebied worden zo verduurzaamd zodat ze meer energie gaan opleveren dan zeverbruiken. Eén van de districten in Groningen is het gebied rondom het Europapark, met gebouwen als de Mediacentrale, Powerhouse Helperpark en het Sportcentrum Europapark, dat al energiepositief is.

Lees het artikel hier